Jídelní lístek na dobu od 29. 6. 2015 do 3. 7. 2015

 

 

Snídaně

 

 

Svačina

 

 

Oběd

 

Svačina

 

Večeře

 

Pondělí

29. 6. 2015

 

čaj černý se sirupem,

mléko dobromilka 0,20 dl.,

chléb kmínový konzumní 70

pomazánkové máslo 25 g.,

pomeranč ½ ks

Alergeny:01,07

Polévka fazolová s klobásou

Srbské vepřové rizoto se sýrem,

salát z míchané zeleniny šopský,

čaj černý se sirupem, jablko

Alergeny:01,07

čaj černý se sirupem,

dalamánek 1 ks.,

pomazánkové máslo 25 g.,

vařené vajíčko 1 ks

Alergeny:01,03,07

 

 

Úterý:

30. 6. 2015

 

čaj ovocný,

jogurtový dezert se strouhanou čokoládou 100 g.

cereálie kakaový čtyřlístek 20

Alergeny:01,05,07,08

Polévka frankfurtská

Těstovinový salát z kuřecího masa a zeleniny,

banketka, čaj ovocný, oplatek

Alergeny:01,03,05,07,08

čaj ovocný,

chléb kmínový konzumní 70

rostlinný tuk rama 20 g.,

hermelín 20 g.

Alergeny:01,07

 

 

Středa:

1. 7. 2015

 

čaj černý s citrónkou,

mléko nesquik 0,20 dl.,

chléb žitný 70 g.,

pomazánka z taveného sýra

Alergeny:01,07

 

Polévka z fazolových lusků

Karbanátky z rybího masa s ovesnými vločkami, vařené brambory maštěné s pórkem, salát mrkvový s citrónkou, čaj černý s citrónkou

Alergeny:01,03,04,07

čaj černý s citrónkou,

sójový rohlík 1 ks.

pomazánkové máslo 25 g.,

jablko 1 ks

Alergeny:01,03,06,07

 

Čtvrtek:

2. 7. 2015

 

čaj ovocný,

mléko 0,20 dl.,

vánočka 70 g.,

medové máslo 20g.

Alergeny:01,03,07

Polévka hovězí s nudlemi

Hovězí maso vařené, rajská omáčka,

houskové knedlíky, čaj ovocný

Alergeny:01,03,07,09

čaj ovocný,

chléb kmínový konzumní 70g

pomazánka z olejovek 20 g.,

zeleninová ozdoba 20 g.

Alergeny:01,04,07

 

 

Pátek:

3. 7. 2015

 

čaj černý se sirupem,

dobromilka karamelová 0,20

chléb kmínový konzumní 70 ¨

pomazánka vajíčková 20 g.

Alergeny:01,03,07

Polévka gulášová

Dukátové buchtičky s vanilkovým krémem,

čaj černý se sirupem, ovoce – broskev

Alergeny:01,03,07

čaj černý se sirupem,

houska obyčejná 1 ks.,

pomazánkové máslo 25 g.,

šunka 20 g.

Alergeny:01,03,07

 

 

Jídla připravila: p. Magda Kadlecová s kolektivem                                             Jídelní lístek sestavila: p Jaroslava Nováčková

ALERGENY

Označení alergenů je oficiálně stanoveno na 13. 12. 2014 v souladu s potravinovým právem.

Odvolání na legislativu:

EU- 200/13 do 13. 12. 2014 a pak nahrazena 1169/2011 EU článek 21

ČR- Vyhláška 113/2005 Sb. O způsobu označování potravin a tabákových výrobků par. 8 odst. 10

 Předpisy stanovují specifické požadavky na označování alergenových složek, u kterých je vědecky prokázáno, že vyvolávají u spotřebitelů alergie nebo nesnášenlivosti představující nebezpečí pro zdraví. Je tedy požadováno, aby veškeré složky byly zřetelně označeny názvem příslušné alergenní složky, pokud není přímo v názvu potraviny nebo jídla.

Co jsou to alergeny v potravinách?

Alergeny jsou přirozeně vyskytující látky bílkovinné povahy, které způsobují u přecitlivělých jedinců nepřiměřenou reakci imunitního systému, která může vyústit až k anafylaktickému šoku. V podstatě se jedná o poruchy imunity, kdy normálně neškodné látky fungují negativně, jako alergeny a jsou napadány imunologickou obranou organismu.

 Označení nebalených potravin zhotovených pokrmů ve školních jídelnách:

Značení alergenů je pouze informační požadavek.

Tato povinnost se týká všech výrobců potravin, všech článků veřejného stravování, jako např. restaurací, jídelen, nemocni, sociálních ústavů, prodejen, pekáren atd. Dne 13. 12. 2014 bude povinnost při nákupu potravinářských výrobků nebo jídel ve veřejném stravování vyznačit u výrobku stanovený alergen, který obsahuje.

Školní jídelna je povinna označit vyrobený pokrm alergenní složkou, ale nebude brát zřetel na jednotlivé přecitlivělosti strávníků. Tuto skutečnost si musí každý strávník sám ohlídat. Není možné se věnovat při výrobě jídel strávníkům s potravinovou alergií. Jídelna má pouze funkci informační tak, jako každý výrobce potravin a pokrm. ¨

 Označení přítomnosti alergenu bude vyznačeno na jídelním lístku číslem označující alergen. V blízkosti jídelního lístku bude vyvěšen seznam legislativně stanovených alergenů a označením čísla, které je uvedena na jídelním lístku. Přítomnost alergenu bude přenesena z receptur a ingrediencí, které byly použity při výrobě jednotlivých pokrmů ve školní jídelně.

 

SEZNAM ALERGENŮ:

1. Obiloviny obsahující lepek (pšenice, žito, ječmen, oves, špalda, kamut nebo jejich odrůdy a výrobky z nich).

2. Korýši

3. Vejce

4. Ryby

5. Podzemnice olejná (Arašidy)

6. Sojové boby ( Sója)

7.Mléko

8. Skořápkové plody (mandle, lískové ořechy, vlašské ořechy, kešu ořechy, pekanové ořechy, para ořechy, pistácie, makadamie a výrobky z nich)

9. Celer

10. Hořčice

11. Sezamová semena ( Sezam)

12. Oxich siřičitý a siřičitany ( v koncentraci vyšších 10 mg na kg, l. vyjátřeno SO2)

13. Vlčí bob (Lupina)

14. Měkkýši

 

Vedoucí jídelny: J. Nováčková dne 19.1.2015